Szóval ezt a nem túl professzionális megoldást gondoltam kiválthatnánk egy sajtpréssel. Körbe is néztem a neten, és találtam, nem is akármilyet! A lenti képen látható sajtprést potom 18.700, azaz tizennyolcezer-hétszáz magyar királyi forintért vesztegetik az egyik népszerű sajtos webshopban:
Imádom, amikor hülyének nézik az embert. Egy faragott fa alátét, 3 db menetes szár és kettő lécért van pofájuk ennyi pénzt elkérni. Mivel azonban közel 11 szeres haszonkulccsal dolgoznak, ezért még akkor is nyereséges a biznisz, ha havonta 1 - 2 ember kajálja meg ezt az ajánlatot. No de nem én :)
Szóval nekem se kellett több, elmentem a közeli (mellesleg erősen túlárazott) barkácsboltba ahol beszereztem a hozzávalókat:
A képen látható alkatrészek (nevezetesen: 1 db fa tányér, 1 db 8-as menetes szár (1 m), 1 db egyenes fém lap, egy -egy csomag fakötésű alátét, szárnyas, illetve önzáródó anyacsavar) beszerzési költsége 1655 forint volt.
Az összeszerelése pofonegyszerű, így csak röviden pontokba szedve írom le a rend kedvéért:
- Menetes szár feldarabolása (4 darab 25 cm-es darabra) fűrésszel vagy flex-el
- Fa tányér átfúrása (esetünkben 8-as fúróval)
- A tányér aljába kúpos marófejjel az anyacsavarok süllyesztéséhez egy furat készítése (így nem fog billegni a tányér a kilógó csavarfejen)
- Összecsavarozás
Az eredmény pedig itt látható. Igen, tudom, itt csak 1 áthidaló van ellentétben a webshopos verzióval, de az ekkora méretű sajtoknál szerintem felesleges a középső menetes szár; ha pedig mégis kell, akkor plusz 300 forintos beruházással veszek még egy áthidaló vasat és néhány anyacsavart.
A héten ki is próbáltam, munka közben valahogy így fest:
Az ízére még 2 - 3 hetet várni kell :)
Nem gond, hogy nem rozsdamentes aszár? Így egy év távlatából, hogy néz ki? :)
VálaszTörlésSzia! Nem, mivel (ahogy a képen is látszik) mindig egy műanyag tányérral együtt használtam. Kellő odafigyeléssel gond nélkül alkalmazható.
VálaszTörlésKérdésem lenne nekem is. A sajtkészítős receptekben olyasmik vannak írva, hogy a préselést a sajt súlyának szorzatával súlyozzuk. Pl a sajt 5-10szerese. Ezt hogyan tudod ellenőrizni? Vagy ezt kb saccra szoktad meghúzni a csavart?
VálaszTörlésKöszönöm!
Érzésből :) Úgyis látod, hogy mennyire dobja ki a nedvességet a sajt.
VálaszTörlésMelyik webshopon lehet ezt kapni?
VálaszTörlés