2015. július 16., csütörtök

Kerti sütögető


Azok a nyári esték! Egy jó társaság, zene, rozéfröccs... és grillezés!

Amióta 4 fal közé zárva élek egy budapesti lakásban, azóta minden tavasszal csak arra vágyok, hogy egy jót bográcsoljunk vagy grillezzünk valahol a szabadban. A bográccsal még csak - csak nincs gond, elég egy körbe hányni pár méretes terméskövet, felállítani fölé a háromlábút, néhány száraz gallyal alágyújtani, aztán lehet is pirítani a szalonnát (jó sok hagymával)!

A grill esetében kicsit más a helyzet. Azt hiszem mi is végigjártuk már az evolúció összes lépcsőt ebben a témában: a tűzrakóra illesztett néhány tégladarabra úgy ahogy felfektetett konyhai sütőrácstól a különböző elektromos grillekik mindent kipróbáltam már, de valahogy sosem volt az igazi. A faszénen sült húsnak nincsen párja!  

Aztán a tél folyamán a neten ráakadtam egy jó kis cikkre az építészportálon: kerti sütögető és nyársaló házilag! Nekem sem kellett több, így a terveket és a várható költségeket ismertetve sikerült hamar meggyőznöm a családot, hogy a balatoni nyaralóból ez az, ami már nagyon régóta hiányzik.

A cikkben említett kerti sütögető alapvetően egy kisméretű téglából épült 90x90-es, négyzet alakú, belül üreges építmény. Relatíve low-cost kivitel, nem kell hozzá más, mint pár zsák előre kevert zsákos beton, zsákos habarcs, 100 db kisméretű (25x12x6,5cm) tégla plusz némi vízüveg és samott (ez utóbbiról egy kicsit bővebben is lesz szó).

Lássunk is hozzá!

Alapozás - betonozás

 A cikk alapján első blikkre talán nem esik le a tantusz, hogy miért is kell nekünk kettő beton négyzetet készítenünk. A probléma áthidalására készítettem egy sematikus ábrát SketchUp-ban, íme:

A sütögetőnek először is van egy 90x90x15 cm-es beton alapja, amit a földbe süllyesztve kell elkészíteni. Erre fog felépülni előszöt 5 sor tégla, majd amikor ez megvan, akkor néhány élére állított téglára ráhelyezzük a második, 65x65x10 cm-es, belül "lyukas" betonlapot, amely a tűztér alapját fogja adni (igen, ez pont bele fog illeni a 90x90-es alapra felhúzott téglák közé, ha nem cseszed el a fugaközt, ami kb. 1 cm legyen a téglák között). Amint ez megvan, akkor fel lehet húzni a maradék kettő sor téglát.

Először is el kell készíteni a zsalut ( = 4 egymáshoz erősített deszka, ami formát ad a betonnak :)) az építmény alap (90x90) és a tűztér alap (65x65) betonozásához. Költségminimalizálás céljából a kissebb zsalut pincéből bányászott régi bútorlapokból hekkeltem össze. Ehhez nem kellett más, mint egy kis kézi dekopírfűrész + egy mérőszalag. A levágott léceket egyszerű L vasakkal és pozdorjacsavarokkal fogtam össze egy kézi csavarozógép segítségével (a rák fog szögekkel szenvedni, az maradjon meg az ácsoknak).

FONTOS: a deszkák/lécek illesztésénél hagyjál egy kis rést, mert a fa a betonból kiszívott víztől megdagad, és az így szétnyomhatja a zsalut! Nem túl hasznos, ha a négyzet alapú sütőtérből végül rombusz lesz.

Miután a 40 fokban (mert ásni nyilván csak délben, tűző napon lehet) megfelelő mennyiség folyadékbevitel mellett ( = sör), kiástad a 15 cm-es alapot, és beleilleszted a zsalut, akkor jó esetben valami ilyesmit fogsz látni:

Ebbe a keretbe úgy öntöttük ki a betont, hogy minimálisan lejtsen az egyik irányba (ezen az oldalon lesz majd a hamu eltávolítására alkalmas nyílás). Ez azért hasznos, mert a beleeső csapadék így kifolyik a hamutérből, és ha télire elfelejted lefedni a cuccot, akkor csak félig fogja szétnyomni a fagy.

Ja, mielőtt elfelejtem! A betonba tessék vasat rakni, így ha mozdul is az alap, akkor egyben fog mozdulni, és nem fog széttöredezni. Ehhez teljesen megteszi, ha vesztek néhány szál (esetünkben 6db 2 méteres) 2-es tömör vasszálat. Ezeket aztán 85x85-ös részekre darabolva néhány dróttal összekötve tökéletes rácshálót tudtok készíteni. Lehet használni betonvasat is, de azokat általában 5nm-es (vagy nagyobb) táblában árulják, ami ide hangsúlyozottan indokolatlan.

A betonalap elkészítése után keressünk egy vízszintes felületet (esetünkben egy sitteszsákkal letakart járdát), ahol kiönthetjük a tűztér alját. Ehhez 2 zsalura is szükség lesz, mert a közepén helyet kell hagynunk a hamurácsnak. Ha van elég időd és energiád, akkor csinálhatsz L-vasból egy fogadókeretet neki, ha az egyszerűbb megoldást választod (mint én), akkor elég, ha majd alulról élére állított téglákkal támasztod meg a hamurácsot.

A keret külső részét alkotó részt 10 cm szélesre vágott bútorlapból, a belsőt pedig 6cm széles anyagból készítettem el, és a betont ennek megfelelően kiöntve a tűztér alja lejteni fog a hamurács felé. Ez hasonló jósággal jár, mint az alap betonozásakor említett lejtés. Én egy 30x40 cm-es öntvénynek megfelelő helyet hagytam ki neki, ebbefog illeszkedni a már említett hamurács.  A betonba itt különösen ajánlott vasat rakni, ugyanis ez csak 6 - 10 cm vastag lesz, ráadásul nem a földön nyugszik, hanem téglákkal alátámasztva fogja tartani a tűzteret.

Miután a munka után elégedetten, a fröccs után pedig rögtön a pálinkára térnél rá ne feledd, hogy a beton ilyenkor még egy sérülékeny teremtmény, amit ápolni - locsolni kell! Ha közvetlen napfény éri (és ráadásul még alsó hangon is nyár van), akkor érdemes letakarni egy fóliával, hogy ne párologjon ki belőle idő előtt a víz! Ellenkező esetben egy szép rusztikusra repedezett betont kapsz, a mi a mi esetünkben nem túl hasznos.

Falazás

2 - 3 nap elteltével, amikor a beton már kellően megkötött és locsolás után nem úgy issza a vizet, mint Tibi atya a rizlinget, akkor neki lehet állni a falazásnak. Igen, ez egy baromira unalmas, de sajnos kellő precizitást igénylő munka, mert a rossz illesztés következtében majd sűrű anyázások mellett lehet megfaragni a falat a tűztér beillesztésekor (ez sajnos a mi esetünkben megtörtént). A munka megkönnyítésére erősen ajánlott egy nagyobb teljesítményű fúró + keverőszár beszerzése, amivel pikk - pakk be lehet keverni egy vödörben a habarcsot. Az állaga akkor a legjobb, ha a köműveskanálról éppen nem folyik le, de nem is annyira masszív, mint a nagyi tortájába kevert csokikrém. Ellenkező esetben vagy nem tapad rendesen, vagy folyik mindenfelé. Nagy melegben ez is gyorsan köt, így határozott mozdulatokkal vigyük fel, és tapasszuk amint lehet. A téglák finomhangolásához használjunk egy gumikalapácsot.


A 4.sor tégla elérésekor helyezzünk az alapra élére állított téglákat; ezek fogják tartani a külön kiöntött tűztér alapbetonját. A rések kitömése után pedig fel lehet húzni a maradék kettő téglasort, ami a tűztér oldalát adja majd. Amit ez megvan, akkor (a lusta verzió) esetén a rács fogadónyílása alá, kissebb átfedéssel malterozzunk be további téglákat (élre állítva), így ez tartja majd a hamurácsot. Valahogy így:


Kikenés



No, alakul ez, mint púpos gyerek a prés alatt! Most már csak a tűzvédelem (hogy micsodaaaaa?) kialakítására van szükség. Ez azért kell, hogy a téglákat, illetve a köztük lévő habarcsot óvjuk a nagy hőtől, ezáltal is meghosszabbíthatjuka tűzrakó életét. Ehhez samottra és vízüvegre lesz szükségünk... Kedves amatőrbarkács és feltehetően nem vegyész végzettségű blogolvasó valószínűleg joggal teszi fel a költői kérdést: azmegmiaz? Nos, nagyjából én is hasonló értetlenséggel álltam a kérdéshez, de a helyi tüzépen helyretettek, hogy nem, még ez sem atomfizika. 
A samott egy agyag alapú, porhanyos szerkezetű tűzálló anyag, amit zsákos formában (vagy kész téglaként horroráron) lehet venni. Kályhák és kemencék építésekor használják a jó hőtűrő képsségének köszönhetően. A vízüveg pedig ott jön a képbe, hogy a samott felviteléhez és kötéséhez szükséges adalékanyag. Egy zsák samotthoz nagyjából 4-5 dl vízüvegre van szükség. Ezeknek a komponenseknek a megfelelő arányú keverékét a (habarcshoz hasonlóan) egyszerűen vödörbe tesszük, és kenhető állagú anyaggá dolgozzuk össze egy fúró + keverőszár segítségével. Ezt aztán szép finoman feldolgozzuk a sütögető belső oldalára. Ne kövessétek el azt a hibát, amit én: a tűztér betonjának hagyjatok bőven időt a száradáshoz! Nekem az első használat alatt felpúposodott a samottréteg feltehetően azért, mert a betonból felszabaduló víz gőzzé alakulva felnyomta.


Csodás, nem? Ezután már csak várni kell, hogy a samott is teljesen rákössön a falra, a leírás szerint elvileg 48 órát. Addig lehet vadászni és pácolni az első húsokat, amiket az avatóvacsin fogtok enni! Nálunk sikerült kicsit túltolni, 6 emberre kb. 4 kiló húst sütöttünk, de végülis elfogyott :)

Alább látható pár kép az eredményről:



Ami még visszamaradt:
- egy rendes méretű grillrács beszerzése :)
- egy L-alakú vas tartó állvány heggesztése, amit közvetlenül a sütőgető alapja mellé betonozunk. Ennek segítségével majd bográcsolásra is lehet használni az építményt. Ha elkészül, akkor valószínűleg születik róla egy rövid post, itt az oldalon.

Hogy mibe került mindez? 

Mai (2015-ös) árakon nagyjából 25-30K-ból kihozható. Én az alábbi anyagmennyiséget használtam fel:
- 10 zsák beton (300 kg)
- 2 zsák habarcs (60kg)
- 100 db kisméretű (25x12x6,5cm) tégla
- 5 zsák samott (25 kg)
- 3 flakon vízüveg
- 6db 2m-es, 2-es vasszál
- 1 db 30x40-es öntvény hamurács (rostély)

... az elfogyasztott sörök számát azt inkább nem írom le :) Kellemes sütögetést! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése